Yhdistyksen historiaa
Vuoden 1982 keväällä perustettiin Virolahden kulttuurilautakunnan aloitteesta työryhmä tutkimaan mahdollisuutta toteuttaa Johannes Takaselle muistomerkki. Teijo Kuokan johtama työryhmä totesi muistomerkkihankkeen mahdolliseksi ja kunta nimesi toimikunnan toteuttamaan Takasen muistomerkkiä. Toimikuntaan kuuluivat: Teijo Kuokka puheenjohtajana, Seppo Pirttimäki sihteerinä, Magnus Kull opetusministeriön edustajana, Juha Ilvas taidehistorioitsijana Hannu Kallio Virolahden kunnan edustajana, Aino Nuuttila kulttuurilautakunnan puheenjohtajana ja Heli Nikkilä paikallislehden edustajana. Loppuvaiheessa Aino Nuuttila erosi toimikunnasta ja hänen tilalleen valittiin Aulikki Helle.
Toimikunta halusi Takasen muistomerkiksi näköispatsaan, ja sen toteuttamiseksi järjestettiin kutsukilpailu. Kilpailuun kutsuttiin kolme kuvanveistäjää: Erkki Kannosto, Taru Mäntynen ja Panu Patomäki. Kilpailun voitti Erkki Kannosto ehdotuksellaan "Suuri suomaalinen kuvanveistäjä". Patsas valmistui kesällä 1985. Juhlallinen paljastustilaisuus pidettiin 4.8.1985 Virojoella Johannes Takasen puistossa. Juhlan yhteydessä pidettiin myös ansiokas Takasen teosten näyttely Virolahden kunnantalolla.
Patsashanke toimi eräänlaisena moottorina Takasen perinnön vaalimisen jatkamiselle. Johannes Takanen Seura perustettiin 6.5.1986. Yhdistyksen toimintaperiaatteena oli Takasen elämäntyön vaaliminen ja taideharrastuksen lisääminen Virolahdella ja muualla Suomessa. Seuran ensimmäiseen johtokuntaan valittiin puheenjohtajaksi Teijo Kuokka, sihteeriksi Seppo Pirttimäki ja muiksi jäseniksi Matti Nikkilä, Paula Vilkki ja Leena Morottaja. Varajäseniksi valittiin Heli Nikkilä ja Veikko Itkonen.
Seuran tarkoituksena oli perustaa kuvanveistokilpailu, mutta idea ei toteutunut. Virolahden kunta ei tuntenut kiinnostusta hankkeen toteuttamiseen. Taideharrastuksen aktivoimiseksi yhdistys järjesti monia näyttelyitä. Luentoja, esitelmätilaisuuksia ja muita tapahtumia järjestettiin Takasen elämän ja taiteen tunnettavuuden lisäämiseksi. Teijo Kuokka toimi seuran puheenjohtajana vuoteen 1990, jolloin uudeksi puheenjohtajaksi valittiin taiteilija Terttu Ollikainen. Vuodesta 2006 alkaen puheenjohtajana on toiminut Jaakko Liukkonen.
Seura toimi hyvin aktiivisesti 1990-luvun lopulle. Se järjesti kesäisin kuvataidekursseja joihin osallistui runsaasti taiteenharrastajia Virolahdelta, Miehikkälästä, Haminasta, Kotkasta, Lappeenrannasta ja muualta Suomesta. Näyttelytoiminta on myös ollut vilkasta. Jokaisella kurssilla tehtyjä töitä on esitelty näyttelyissä. Opettajina ovat toimineet Terttu Ollikaisen lisäksi graafikko Jaakko Liukkonen ja kuvanveistäjä Raimo Jaatinen, taiteilija Pia Hinttula sekä taiteilijoita Viipurista ja jopa Italiasta.
Seura järjesti matkan Roomaan Johannes Takasen pojanpojan Giovanni Takasen 75-vuotisjuhlien aikaan toukokuun alussa 1996. Ohjelmaan kuului, Giovanni Takasen perheen tapaamisen lisäksi, käynti Johannes Takasen haudalla protestanttisella hautausmaalla ja muuta kulttuuriohjelmaa. Matkoja Roomaan on tehty myös vuosina 2007 ja 2009.
Kuvataidekurssi pidettiin 16.-17.6.2007 Virolahden kotiseutumuseolla Pyterlahdessa. Kurssilla tehtyjä töitä oli esillä museolla elokuun loppuun saakka. Kesän 2008 akvarellikurssi pidettiin myös Virolahden kotiseutumuseolla 28.-29. kesäkuuta. Kurssin opettajana toimi Pia Hinttula. Seuran jäsenten näyttely pidettiin Virolahden kirjastossa 1.-28.7.2008. Näyttelyssä oli töitä esillä seuraavilta henkilliltä: Meeri Anttila, Väinö Pasanen, Anja Pakkanen, Ritva Penttilä, Lea Peippo, Pia Hinttula ja Jaakko Liukkonen.
Vuonna 2009 vietettiin Johannes Takasen juhlavuotta, kun kuvanveistäjän syntymästä tuli kuluneeksi 160 vuotta. Juhlavuoden ohjelmaan kuului: juhlaseminaari, Takasen teosten näyttely ja hänen elämästä ja työstä kertova kiertonäyttely Virojoella, näytelmä Johannes Takasesta "Kiveen hakattu elämä", nuorten kuvataidekilpailu, pieni näyttely Moision taide- ja pitokartanossa Elimäellä, Irmeli Tarmon ja Jaakko Liukkosen yhteisnäyttely "Edestakasia" Virolahdella. Enemmän tietoa juhlavuodesta kohdassa tapahtumat. | Pikalinkit: |